آشنایی با شیوه صحیح انتخاب الکتروپمپ شناور
پیش از انتخاب الکتروپمپ شناور جهت تجهیز چاه یا ایستگاه پمپاژ در ابتدا نیاز به اطلاعاتی جامع از پروژه می باشد. این اطلاعات شامل:
- عمق چاه
- قطر جدار چاه
- حداکثر میزان آبدهی پیوسته چاه با توجه به آزمایش پمپاژ
- در صورت ماسه دهی چاه اطلاع از میزان آبدهی ای که در آن میزان ماسه موجود از حداکثر ماسه قابل تحمل پمپ بیشتر نباشد.
- سطح استاتیک آب در چاه
- سطح دینامیک چاه با توجه به میزان آبدهی آن
- میزان فرونشست سالیانه آب در چاه بطور متوسط
- میزان قدرت برق در دسترس
- محاسبه میزان افت فشار در مسیر با توجه به آبدهی مورد نیاز (محاسبه افت مسیر به عواملی چون قطر لوله های مورد استفاده، جنس لوله ها، طول مسیر و .... نیاز می باشد.برای کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید)
پس از جمع آوری اطلاعات اولیه فرآیند انتخاب پمپ و موتور به ترتیب زیر می باشد:
- انتخاب نوع پمپ:
انتخاب نوع پمپ با توجه به میزان آبدهی مورد نیاز با استفاده از منحنی همپوشانی پمپ ها انجام می شود. این منحنی از دو قسمت تشکیل شده است.قسمت پایین عملکرد آبدهی – راندمان تمامی پمپ های شناور را در یک نمودار نشان می دهد و قسمت بالا عملکرد آبدهی – فشار تمامی پمپ ها را در نموداری دیگر نشان می دهد. برای انتخاب نوع پمپ کافیست بر روی محور آبدهی (محور افقی) میزان آبدهی مورد نیاز خود را پیدا کنید سپس یک خط عمود رسم کنید تا نموار همپوشانی آبدهی-فشار را قطع کند. ناحیه قطع شده پمپ مورد نظر می باشد. در صورتیکه میزان فشار مورد نیاز درون محدوده عملکرد پمپ انتخاب شده بود تیپ پمپ انتخاب شده تایید می باشد در غیر اینصورت جهت کسب راهنمایی با امور مهندسی شرکت تماس حاصل فرمایید.
مثال: پمپی با آبدهی 100 متر مکعب بر ساعت و فشار 80 متر مورد نیاز است. بر اساس روال توضیح داده شده تیپ پمپ مورد نظر از روی نمودار 384 انتخاب می شود.
- انتخاب تعداد طبقات:
پس از انتخاب تیپ پمپ برای انتخاب تعداد طبقات مورد نیاز کافیست به جدول آبدهی- فشار پمپ مراجعه نمایید و پس از پیدا کردن عدد آبدهی مورد نیاز در قسمت آبدهی اعداد زیر ستون آبدهی را تا پیدا کردن فشار مورد نیاز پایین بیایید. چنانچه هد مورد نیاز شما در بین اعداد ستون موجود نبود بایستی نزدیک ترین عدد به فشار مورد نیاز که از عدد فشار شما بزرگ تر می باشد را انتخاب نمایید. سپس بصورت سطری به سمت راست جدول حرکت کنید تا به عدد طبقه پمپ برسید.
- انتخاب قدرت موتور :
قدرت موتور مورد نیاز پمپ با تعداد طبقات مشخص شده در یک سطر قرار دارد.
ادامه مثال قبل:
براساس جدول آبدهی – فشار تعداد طبقات پمپ 5 طبقه و توان مورد نیاز 37 کیلووات انتخاب می شود. - عمق نصب:
عمق نصب الکتروپمپ در چاه به چند عامل بستگی دارد که در اینجا به سه عامل اصلی اشاره می شود:- رعایت NPSH (عمق غوطه وری): عدد NPSH حداقل ارتفاع آب روی سر پمپ است که در آن پمپ دچار کاویتاسیون نمی شود. این عدد برای هر تیپ پمپ مختلف است و برای یافتن مقدار آن باید به جدول مشخصات کلی همان پمپ مراجعه نمایید. در صورت عدم رعایت عمق نصب، پمپ سریعا دچار تخریب شده و از گارانتی خارج می باشد.
- آینده نگری: با توجه به فرونشست سالیانه آب های زیرزمینی در ایران و توجه به مقدار آن در هر منطقه می توان بعنوان مثال موتورپمپ را در عمقی نصب کرد که پس از 5 سال کار میزان آب بالای پمپ به مقدار NPSH پمپ برسد.
- هزینه کابل: هزینه خرید کابل یکی از عوامل مهم در عمق نصب الکتروموتور در چاه می باشد. افزایش عمق نصب به معنی افزایش هزینه خرید کابل می باشد. در بسیاری از مواقع افزایش عمق نصب هم سبب افزایش سایز کابل و هم سبب افزایش متراژ آن می شود به همین جهت افزایش هزینه ها دوچندان می شود.
- رعایت خنک کاری الکتروموتور: برای داشتن بیشترین مقدار خنک کاری الکتروموتور شناور که منجر به افزایش طول عمر آن می شود آب پمپاژ شونده باید از قسمت پایین چاه به سمت بالا حرکت کند تا حین حرکت به سمت دهانه پمپ حرارت تولیدی موتور را جذب و موجب خنک کاری آن گردد به همین دلیل با افزایش عمق نصب خنک کاری موتور نیز کاهش می یابد.
جمع بندی:
رعایت مقدار NPSH (حداقل عمق غوطه وری پمپ) با اینکه مقدار کوچکی دارد اما جهت نصب کاملا اجباری است( بعنوان مثال برای پمپ 384 برابر 3 متر آب روی دهانه مکش پمپ می باشد). بقیه موارد مطابق آنچه توضیح داده شد اختیاری می باشد.
لازم به ذکر است که موارد توضیح داده شده فرآیند کلی انتخاب پمپ می باشد و دربرگیرنده تمام جزئیات نمی باشد در سورت وجود هر گونه ابهام با واحد مهندسی شرکت تماس حاصل فرمایید.